[sociallocker id=”772″]
Vil du have lektiehjælp og bedre karakterer? Køb et abonnement hos restudy og lær pensum i alle fag! |
Den hollandske sociolog, Geert Hofstede, har arbejdet med medarbejderes kulturer i mere end 40 lande. Han er en meget anerkendt forsker, og han har udarbejdet en model, som kan bruges til at analysere og forstå forskellene på kulturer. Hans model kalder han for et løgdiagram.
De 4 lag i Hofstedes løgdiagram
Når man bruger dette løgdiagram til at analysere kulturer, plejer man at starte udefra, og derefter går man ind til midten. Dette gør man, da det er lettest at finde oplysninger om kulturerne i de yderste lag.
Symboler: Det første lag der skal analyseres, er kulturens symboler. Disse symboler er lette at finde, da de altid er synlige. Eksempler på symboler i den danske kultur er f.eks. kongehuset og ytringsfriheden.
Helte: Helte definerer man i denne situation som det pågældende lands autoriteter/frontfigurer. Her er der ofte tale om personer som f.eks. statsministeren og dronningen.
Ritualer: Under ritualer finder man mange traditioner. Det kan være forholdsvis svært at finde frem til ritualerne, men hvis man undersøger landet godt nok, er det på ingen måde umuligt at finde ritualer. Udover traditioner finder man også nogle normer. F.eks. hvordan man spiser ved bordet.
Værdier: det sidste lag i løgdiagrammet er en smule svært og komplekst. Der er her tale om værdier. I dansk kultur kan man for eksempel nævne vores demokratiske frihedsrettigheder. Det kan også være Højskolesangbogen, som indebærer noget fællesskab og musikalitet. Grunden til at værdier kan være svært at finde er fordi, at mange værdier er følelsespræget og personlige.
[/sociallocker]