Velfærdsstatens udfordringer

  Samfundsfag

[sociallocker id=”772″]

Vil du have lektiehjælp og bedre karakterer? Køb et abonnement hos restudy og lær pensum i alle fag!

Konkurrenceevne

En af velfærdsstatens udfordringer er vores konkurrenceevne. Ved at sikre at Danmark har en høj konkurrenceevne i fremtiden, bliver vi også nødt til at hæve vores uddannelsesniveau. Det betyder, at velfærdsstaten bliver nødt til at investere i uddannelse og forskning, så Danmark bliver valgt frem for andre lande, når virksomheder har brug for teknologi eller arbejdskraft. Det er meningen, at Danmark skal være første prioritet.

Man kunne for eksempel forhindre det ved at staten øger skatteprocenten og dermed få indtægter nok til at dække statens udgifter

Befolkningsudvikling

En af velfærdsstatens udfordringer er den danske befolknings-udvikling. Hvis vi kigger på vores befolkningsmodel kan vi se, at i år 1960 kom der flere børn til end ældre. Hvis vi kigger på befolknings modellen fra 2013 er der sket en stor forandring. Det stiger med ældre i samfundet, og der bliver født færre. Det er et problem for vores velfærdsstat. Hvis denne udvikling bliver ved på denne måde, vil der ikke være nok danskere på arbejdsmarkedet til at forsørge de ældre i fremtiden.

Velfærdsstatens udfordringer

Det er også af den grund, at man vil have de unge hurtigere ud på arbejdsmarkedet. Det er en af velfærdsstatens udfordringer.

Vækst

Det er begyndt at blive en udfordring for Danmark at skabe vækst. Det kan man se på billedet, hvor at Danmark kun har haft en smal stigning i produktion.

Information.dk hævder, at vækst medvirker på langt de fleste af velfærdsstatens problemer. Danmarks statsminister vil sætte alle sejlene for at nå en masse vækst i landet.

Efter 2. verdenskrig var Danmark præget af velfærdsstatens opbygning. Man mente dengang, at velfærdsystemet var et værktøj til at afskaffe fattigdom. I dag kan alle mennesker få støtte af staten, hvorpå at det før i tiden kun var de værdigt trængende.

Siden 1960’erne er der sket en faldende vækst. Dengang var væksten på op mod 5% om året, hvorpå at væksten i årtusindeskiftet gennemsnitligt ligger på cirka 1%.

Væksten nedslider samfundet, og det enkelte individ. Arbejdere oplever psykisk og fysisk pres, når de arbejder så meget som de gør. Vækstprocenten er faldende, og det betyder, at den på et tidspunkt må gå i minus. Hvis væksten falder, kan samfundet ikke køre rundt. Alle de sociale ydelser som samfundet er beriget med ender muligvis med at bortfalde.

Hvad kan staten gøre for at løse vækstproblemet?

Danmark skal kunne konkurrere på viden og ideer, dermed er innovation en vigtig element af vækstskabelsen. Det er derfor at Danmarks uddannelsessystem så højt prioriteret. Staten kan for at løse vækst problemet kan staten lette skatten hos virksomhederne.
[/sociallocker]

 

LEAVE A COMMENT