Essay om unges drukvaner

  Dansk

[sociallocker id=”772″]

Vil du have lektiehjælp og bedre karakterer? Køb et abonnement hos restudy og lær pensum i alle fag!

Brug denne opgave til at få ideer til hvad du kan skrive. Dine lærere finder ud af, hvis du kopierer essayet. Så du kan lige så godt droppe kopiering.

Drik du bare løs

Når man ser ens bror ligge halvddød i en vens telt. Når man får at vide, at han lige har kastet op i hele teltet. Når man selv lige har drukket om kap med sin bror og af den grund er godt fuld. Hvad gør man egentlig så? Ja, det første jeg gjorde var at tage et billede af ham. På en eller anden måde skulle jeg jo sejre. Først efter det fik jeg fat i nogle, der kunne ”redde” ham.

Når jeg nu kigger tilbage på episoden, fristes jeg til at spørge, hvorfor tusindvis af unge gør det, som vi gjorde? Hvorfor vælger vi at drikke fra vid og sans hver weekend – op til flere dage i streg? Hvad er det, som lægger til grund for den drukkultur, danske unge tager del i?

Personligt drikker jeg for at have det lidt sjovt – i en ellers ret så presset hverdag. Og jeg tror, at mange andre har det på samme måde. Medierne skriver løs om et forventningspres, som pålægges unge. Forældrene plaprer løs om, at man skal huske at nyde livet. – Men samtidig med det skal man også præstere i skolen. Andre mener, at forældrenes drukvaner smitter af på børnene.

Jeg tror ikke rigtig på noget af det. Og så alligevel. Det giver jo meget god mening. Vi får hele tiden et indtryk af at BNP-Kina er ved at overhale udenom alle os andre. Nogle unge må af og til tænke over, hvorfor vi skal kæmpe for vores konkurrenceevne? Vi kan da lige så godt tage i byen og droppe forhåbningerne om en god karriere, hvis det er så svært, som det lader til at være.

Når forældrene skal have deres ”mandags-glas” til aftensmaden, mens børnene sidder og drikker vand, så kan det jo godt være at børnene glæder sig til, at de kan få lov til at drikke andet end kedelig blanding af hydrogen og oxygen. Derfor kan jeg også godt se, at unges drukvaner afspejler sig i forældrenes. Men hvor meget de afspejler hinanden er svært at vide. Bare fordi min far drikker et glas vin hver dag, behøver jeg jo ikke at stå i samme situation om 20 år. Tvært imod så tror jeg, at jeg i den situation vil holde mig langt væk fra alkohol, fordi jeg simpelthen har set på det hver dag i hele min barndom. Og hvor fedt er det lige?

Men hvad med gruppepres, reality programmer og trangen til at prøve nye grænser af? Kan det også have indflydelse på unge drukvaner, eller er det bare rygter?

Når man ser Amalie Szigethy drikke Strawberry Daiquiri hver dag, så er der da ingen tvivl om, at unge får et indtryk af, at alkohol er en del af hverdagen. Ligeledes kan man sagtens få en trang til at prøve nye grænser af, når man ser andre gøre det. Så burde man også selv kunne gøre noget lignende – og gerne noget som er vildere end det, reality-stjernerne på tv gør. Det er også her, at man kan komme i et dilemma. Skal man gøre som mor siger, eller skal man ikke? Og når man kan vælge imellem en sur mor eller 5 veninder, som er klar på at feste. – Så tror jeg godt, jeg ved, hvem jeg ville vælge.

Er det de nye drikke, som gør unges alkoholforbrug så stort? Der er ingen tvivl om, at popvand gør druk endnu mere attraktivt. Når man kan slippe for en vammel øl og erstatte den med en lækker sodavand, som oven i købet gør en i bedre humør. Ja, så er det hele endnu mere fristende.

Jeg kommer netop til at tænke på sommer, sol og festivaler. Grunden til at unge tager på festival er i langt de fleste tilfælde fordi, at de trænger til et frirum uden regler og skrappe forældre. Med alkohol i blodet er man allerede godt i gang, da det hjælper en godt i gang med at miste bevidstheden. Hjernen får lige pludselig andet at tænke på end skolebøger og karakterer.

Jeg tror, at det er vigtigt at tænke på andet end det, der foregår i dagligdagen. Ved indtagelse af alkohol kan man hygge sig med vennerne på en anden måde, og man ser også nye sider af hinanden, når man først har været til fest sammen.

I det store hele tror jeg, at der er mange lag, som har indflydelse på de danske unges drukvaner. Der er ingen af mine forældre, som forventer, at jeg bliver den næste Larry Page. Hvis jeg vil ligge nede i Val Thorens og stompe double corks på snowboard, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at de vil acceptere det. Alligevel vil der med sikkerhed også være nogle unge, som har et forventningspres og nogle, som bliver påvirket af forældrenes alkoholvaner.

Så hvorfor er det så, at danske unge drikker som spritbilister? Det eneste jeg kan konkludere er, at der umiddelbart er tale om en kombination af mange forskellige faktorer. Om jeg er på rette spor er svært at vide. Det må du tage op til vurdering. Jeg tror ikke, at der er et enegyldigt svar på de danske unges vanvidsdruk.
[/sociallocker]

LEAVE A COMMENT