Et dukkehjem resume

  Dansk

[sociallocker id=”772″]

Vil du have lektiehjælp og bedre karakterer? Køb et abonnement hos restudy og lær pensum i alle fag!

“Et dukkehjem” er et drama, som er skrevet af Henrik Ibsen. Der er tale om en udviklingsromanen, som tager fat i ideen om, at vi alle er individer. Da “Et dukkehjem” blev skrevet, havde kvinder ikke de samme muligheder som mændene. – Og det er netop denne problematik, som Henrik Ibsen fremviser i “Et dukkehjem”.

Herunder har jeg skrevet et resume, som du er velkommen til at bruge.

Et dukkehjem resume

Nora og hendes mand, Helmer, snakker sammen om hvor godt det går for tiden. Helmer er akkurat blevet forfremmet og skal være direktør for Aktiebanken. Derfor får han nu inden længe en god løn. Nora lader til at være god til at bruge penge. Det rygtes det i hvert fald. Enken og Noras barndomsven, Fru Linde, besøger Nora, og de har ikke set hinanden i mange år. Nora sludrer løs om hvordan hendes mand, Helmer, blev rask af at tage til syden. – Og alle i byen, inklusiv Helmer, tror at det var Noras fader, som betalte turen til Syden. Men Nora fortæller Fru Linde en hemmelighed. Nemlig at det var Nora, som havde betalt for turen til Syden, og ikke hendes afdøde fader, som alle går og tror. Hvordan hun fik fat i pengene vil hun dog ikke helt røbe. Hun snakkede lidt om at hun havde prostitueret sig og havde taget små-jobs. Men hun fortæller ikke noget konkret til Fru Linde.

Da Fru Linde ikke har noget arbejde, hjælper Nora med at skaffe hende en stilling i Aktiebanken. Imens Nora leger med børnene kommer sagfører Krogstad ind ad døren. Han beder Nora om at sørge for, at han beholder stillingen i Aktiebanken. Han truer faktisk Nora med, at han vil fortælle Helmer om, hvem Nora har lånt pengene til rejsen af. For dem har hun nemlig lånt af Krogstad. Krogstad har desuden gennemskuet at Nora har skrevet en falsk signering på gældsbrevet. – Og han fortæller Nora hvad det kan få af konsekvenser for hende.  Krogstad er selv tidligere blevet straffet for sådan svindel. Så han kender til konsekvenserne.

Helmer kommer lidt efter at Krogstad er gået. Han så Krogstad i porten og spørger Nora om der har været nogle. Nora siger nej, men Helmer finder ud af at det er løgn. Helmer fortæller om den straf Krogstad kunne have fået. Krogstad har gjort det samme som Nora – skrevet falske navne. Nora underskrev nemlig for hendes Pappa (far), hvilket er snyd.

Den næste dag er Nora helt ude af den. Hun ser ikke sine børn, fordi at Helmer har bildt hende ind, at sådan en som Krogstad er farlig. Derfor mener Nora også, at hun kan “smitte” hendes børn. Nora tigger endnu en gang til Helmer om at lade Krogstad blive i banken. Helmer bliver sur og sender straks en afskedsbrev til Krogstad. Lige derefter kommer Fru Linde. Fru linde sætter sig dog ind og syer Noras festkjole, som Nora skal bruge til et bal. Doktor Rank (en god ven af Helmer og Nora) kommer og fortæller Nora, at han skal til at dø. Han fortæller også at han er forelsket i Nora. Nora skulle ellers til at spørge, om hun måtte låne de penge, som hun stadig skylder Krogstad, af Rank. Men det vil hun ikke efter Ranks tilståelse.

Krogstad kommer imidlertidig og banker på døren. Han fortæller til Nora, at han afleverer et brev til Helmer, hvori der står, hvordan situationen med Noras lån, hænger sammen. Da han er gået, kommer Helmer ind i stuen lidt efter. Fru Linde prøver at hjælpe Nora, ved at tage over til Krogstad og snakke ham til fornuft. Fru Linde og Krogstad har nemlig tidligere haft et forhold. Imens plager Nora, helmer om at han ikke skal arbejde mere i dag. På den måde får han ikke læst Krogstads brev.

Fru Linde sender Krogstad et brev, og senere på aftenen mødes Fru Linde og Krogstad i Helmers hus. Nora har nemlig fået overtalt Helmer til at danse med hende. Derfor er Helmer og Nora ikke hjemme. Da Fru Linde og Krogstad mødes, fortæller Fru Linde at hun gerne vil komme sammen med Krogstad, da hun ikke har noget i livet. Hun har ingen familie eller kæreste. Krogstad siger “ja tak”.

Senere tømmer Helmer brevkassen, og der er to breve fra Dr. Rank. Et af brevene fortæller, at Rank vil låse sig inde og dø. Han mener nemlig at på grund af hans faders ugerninger, kan han ikke selv leve mere (det forstod man godt dengang). Derudover læser Helmer også Krogstads brev. Da han har læst det bliver han meget sur på Nora. Han vil slet ikke kendes ved hende, kun i det offentlige. Lige derefter kommer endnu et brev fra Krogstad ind ad døren. Det er gældsbeviset han har sendt. Han fortæller at han fortryder og angrer det han har truet Nora med. Derfor tilgiver Helmer lige pludselig Nora igen, efter at have sagt forfærdelige ting til hende.

Nora vil dog gerne snakke alvorligt med Helmer efter episoden. Hun fortæller at de i 8 ægteskabsår aldrig har talt alvorligt sammen. Hun fortæller også at hun aldrig har fået lov til at have sine egne holdninger. Og at hun er irriteret af, altid at have været til pynt. En dukke.
Derfor rejser hun med det samme hjem til der, hvor hun voksede op som barn. For at blive mere moden og at lære at klare sig selv.
[/sociallocker]

LEAVE A COMMENT