Lempelig finanspolitik

  Samfundsfag

[sociallocker id=”772″]

Vil du have lektiehjælp og bedre karakterer? Køb et abonnement hos restudy og lær pensum i alle fag!

Lempelig finanspolitik

Lempelig finanspolitik finder sted hvis staten med vilje går ind og prøver at øge efterspørgslen. Denne form for finanspolitik har været brugt rigtig meget i Danmark. Blandt andet brugte man den i 00`erne, da arbejdsløsheden var virkelig høj. Den bruges også i dag.

– Den liberalistiske måde at føre lempelig finanspolitik på er at sænke afgifter og skatter
– Den socialistiske måde føre lempelig finanspolitik på er offentlige investeringer. For eksempel at gøre sygehusene bedre, at forbedre vejnettet o.lign.

Ved lempelig finanspolitik vil produktionen i samfundet stige, og arbejdsløsheden vil falde. Til gengæld forringes betalingsbalancen (der importeres), og de stabile priser forringes, da virksomhederne sætter priserne op på deres produkter. Miljøet forringes også da produktionen medfører dette.
Hvis man har overskud på betalingsbalancen, er lempelig finanspolitik en god vej frem. Grunden til det er, at man kan få gang i væksten uden at tænke så meget på, at betalingsbalancen forringes.

Eksempler i Danmark

Den liberalistiske måde at føre lempelig finanspolitik på ses blandt andet i de borgerlige partier. Stærkest ses det ved Liberal Alliance, der vil sænke skattetrykket til 40%. Derudover vil de fjerne topskatten.

Denne måde at føre lempelig finanspolitik på er et rigtig godt eksempel. Skattelettelserne vil selvfølgelig betyde, at befolkningen begynder at bruge flere penge hvilket skaber arbejdspladser og så videre…

Den socialistiske måde at føre lempelig finanspolitik på ses blandt andet i regeringens finanslovsforslag for 2015 hvor, at regeringen vil skabe vækst og øge efterspørgslen ved offentlige investeringer. Regeringen vil kontrolleret skyde penge i nogle bestemt projekter og virksomheder. Dette vil selvfølgelig også skabe arbejdspladser, vækst og øge efterspørgslen.
[/sociallocker]